Gereon Rath matkalla pimeyteen
Rikoskomisario Gereon Rathin tutkimukset jatkuvat nyt YLE:n kanavilla, isoksi iloksi meille jotka jäimme koukkuun Babylon-Berlin -sarjaan edellisillä tuotantokausilla. Silloin nähdyt jaksot pohjautuivat löyhästi Volker Kutscherin Rath-kirjasarjan ensimmäiseen osaan ”Der Nasse Fisch”, jonka tapahtumat ajoittuvat ”iloisen” 1920-luvun loppuun. Nyt alkavat jaksot on työstetty sarjan toisen osan ”Der Stumme Tod” pohjalta.
Kirjassa on edetty kevääseen 1930. Saksa kärsii Yhdysvaltain edellisen syksyn talousromahduksen seurauksena massatyöttömyydestä, ja poliittinen tilanne kärjistyy äärilaitojen ottaessa yhteen. Rathia kiinnostaa ja työllistää kuitenkin toinen taistelu, jossa vastakkain ovat nousevan elokuvateollisuuden jättiläiset. Murhia ei kaihdeta kun perinteinen mykkäfilmi puolustaa reviiriään uutta puhuvaa, soivaa ja meluavaa tulokasta vastaan. Äänifilmi kuitenkin jyrää. Jostakin kantautuu poliittinen pohjakohina, johon Rath ei vielä kiinnitä paljonkaan huomiota.
Kutscher rajaa kirjojensa tapahtuma-ajan päivän tarkkuudella, usein joihinkin historiallisiin tapahtumiin jotka yhdessä tarkan miljöökuvauksen kanssa tekevät kerronnan kammottavan todentuntuiseksi. ”Mykkä kuolema” kattaa kaksi viikkoa vuoden 1930 helmikuun lopusta maaliskuun puoliväliin, mihin ajankohtaan sijoittuvat kansallissosialistien tappelupukarin ja pian heidän sankarimarttyyrikseen nousevan Horst Wesselin murha ja hautajaiset. Rath saa tehtäväkseen pitää silmällä hautajaisia ja niiden yhteydessä odotettuja natsien ja kommunistien kahinoita, mutta hän jättää homman muille ja keskittyy oikeisiin poliisin töihin.
TV-sarjan innoittamana luin Volker Kutscherin seitsenosaisen kirjasarjan. Se kattaa vuosi vuodelta, kirja kerrallaan, ajanjakson 1929-1935, jolloin Saksa siirtyi Weimarin tasavallan horjuvasta demokratiasta Kolmannen valtakunnan diktatuuriin. Luku-urakka antoi uuden ulottuvuuden tuttuun tarinaan. Se muistutti että muutos ei tapahtunut hetkessä. Ideologinen myrkky nousi pieninä annoksina kansakunnan suoniin vuosien kuluessa ja lamautti yhteiskunnan toiminnot yhden kerrallaan. Gereon Rath saattoi pitkään kuvitella elävänsä maailmassa, jota ei enää ollut. Yleisemmin: paha ei välttämättä voita yhdellä iskulla, vaan vähitellen väsyttämällä.
1930-luvun edetessä Gereon Rath tutkii ja selvittää edelleen rikoksia hyvällä menestyksellä, mutta sitä mukaa kun natsien lonkerot ulottuvat yhä syvemmälle yhteiskuntaan ja byrokratiaan, hän joutuu yhä useammin napit vastakkain uuden suunnan edustajien kanssa. Jo ennen Hitlerin valtaantuloa natsipuolueen suojajoukoiksi perustettu SA käyttäytyy kuin valtio valtiossa, jonka tekemisiin poliisilla ei ole puuttumista, ei edes silloin kun paikallinen rikollisjärjestö keksii pukea jäsenensä ruskeisiin univormuihin. Pahemmaksi meno muuttuu valtaannousun jälkeen, kun salainen valtionpoliisi määrää tahdin. Senkin Rath joutuu kokemaan että hänen entinen alaisensa, joka on ajoissa tajunnut tuulen suunnan, saapuu nyt mustassa univormussa rikospaikalle ja alkaa mestaroida tutkintaa.
Uusi aika tunkeutuu myös Gereon ja Charly Rathin perheeseen. Heidän adoptoimansa katupoika Fritze alkaa 13-vuotiaana kinuta mukaan Hitler-Jugendin toimintaan, ja sinne myös päätyy, vuoden 1935 Nürnbergin puoluepäiviä myöten.
Rath saa vihdoin ylikomisarion tittelin, mutta kiristetään vakoilemaan kollegojaan Alexanderplatzin punaisessa linnassa ja kertomaan Gestapolle kaiken sitä kiinnostavan tiedon.
+++
Jos TV-sarjaa jatketaan tähänastista tahtia kirja ja tuotantokausi kerrallaan, sen ystävillä on tiedossa vielä vuosia Gereonin ja Charlyn seurassa. Tarina ei olisi mieltäylentävä, mutta kylläkin opettava ja pelottava, varsinkin näinä aikoina kun liberaali demokratia
haastetaan joka suunnasta.
Tietysti olisi myös mielenkiintoista tietää, mitä Gereonille ja Charlylle tapahtuu jatkossa. Vuonna 1935 pahin on vielä edessä.
Mutta jos Kutscher ei jaksa kuljettaa sankareitaan edessä olevan synkän kauden halki, hän voi hypätä seuraavien kymmenen vuoden yli. Sodan päätyttyä keväällä 1945 amerikkalaiset palauttivat Kölnin pormestariksi Konrad Adenauerin, jonka maineen, kuten muistetaan, Gereon Rath oli sarjan ensimmäisessä kirjassa pelastanut, ja joka muutaman vuoden päästä nousisi liittokansleriksi. Niin että jos Gereon Rath oli selvinnyt hengissä sodasta, hänen kyvyilleen ehkä olisi nyt käyttöä korkealla tasolla…