Hooverin ja
Rooseveltin
talvisota
Maailma seuraa nyt melkein henkeä pidättäen vallanvaihdon valmistelujen käänteitä Washingtonissa ja laskee päiviä virkaanastujaisiin. Istuva presidentti ehti viivästyttää virallisen ”transition” alkua kolmella viikolla, ennen kuin liittovaltion kiinteistö-, hankinta- ja teknologiapalvelu General Services Administration (GSA) sai luvan todeta että Joe Biden on ilmeisesti seuraava presidentti…
Meno vaalien jälkeen on poikennut tavanomaisesta (eikä kukaan tiedä, mitä vielä on edessä), mutta vallanvaihdossa on ollut kiemuroita aikaisemminkin. Edeltäjät ovat ennenkin osanneet vaikeuttaa seuraajiensa elämää. Tätä ennen viimeisen sadan vuoden ajalta vaikeimpana muistetaan vuodenvaihde 1932-1933.
Republikaanipresidentti Herbert Hooverin ensimmäisen vuoden lopulla iski pörssiromahdus, ja loppuvuodet olivat lamaa. Jo sitä ennen farmarit olivat joutuneet vaikeuksiin kun maailmansodan armeijoiden ruokkimiseen paisutetun maataloustuotannon kysyntä hiipui Euroopan päästyä jaloilleen. Vuoden 1932 vaalit voitti demokraatti Franklin Roosevelt, jonka lupaus elvytyksestä ja uusjaosta (New Deal) sai enemmistön tuen.
Tuohon aikaan vaalipäivä oli sama kuin nytkin, marraskuun toinen tiistai, mutta virkaanastujaiset olivat vasta maaliskuun alussa.[1] Historioitsija Erich Rauchwayn kuvaus (2018) noista neljästä kuukaudesta kantaa nimeä ”Winter War”[2]. Se hätkähdyttää suomalaista, jolle meidän talvisotamme oli se ainoa, mutta kuvaa hyvin edeltäjän ja seuraajan välejä.
Hooverin kampanja väitti että Rooseveltin New Deal toisi kommunismin Yhdysvaltoihin. Retoriikka ei jäänyt jälkeen siitä, mitä Trumpin kannattajilta on kuultu. Hooverin mukaan
Rooseveltin ohjelma – julkiset rakennusprojektit, tullien alennus, työttömyyskorvaus - ”huokuu Venäjällä kiehuvan noidankattilan höyryä, joka on jo levinnyt yli Euroopan”. Hävittyään Hoover selitti olevansa vaalikalenterin uhri. Marraskuussa työttömiä oli 11 miljoonaa, maatalouden tuottajahinnat pohjassa ja pankkeja meni nurin kaikkialla, mutta Hoover väitti että suhdanne oli kääntynyt juuri ennen vaaleja, sitä ei vain oltu huomattu. Jos tässä on jotakin tuttua, voidaan Hooverin kunniaksi kuitenkin sanoa että toisin kuin Trump, hän heti tuloksen selvittyä tarttui telefooniin ja onnitteli voittajaa.
Hoover ei myöskään välttänyt kontaktia Rooseveltiin vaan päinvastoin kutsui tämän Valkoiseen taloon 22. marraskuuta ja tarjosi yhteistyötä, mutta ei ilman taka-ajatuksia. Ranska, Englanti ja muut sotavelalliset halusivat maksuhelpotuksia, joiden myöntäminen ei kuitenkaan lamasta kärsiville amerikkalaisille olisi ollut mieleen. Hoover halusi sitoa Rooseveltin mukaan epäsuosittuihin päätöksiin, mutta tämä ei mennyt ansaan.
Tapahtumat maailmalla eivät pysähtyneet neljäksi kuukaudeksi odottamaan Yhdysvaltain vahdinvaihtoa. Japani kävi sotaa Mantshuriassa ja demokratia menetti asemiaan eri puolilla Eurooppaa. Saksassa Hitler nimitettiin valtakunnankansleriksi, mikä huolestutti Rooseveltia mutta ei istuvaa presidenttiä. Kokenutta ulkoministeriä Henry Stimsonia taas huolestutti että pian Yhdysvaltain johtoon astuva Roosevelt joutui seuraamaan maailman asioita lähinnä sanomalehdistä. Stimson halusi matkustaa briefaamaan Rooseveltin, mutta Hoover kielsi tämän ehdottomasti: ”Roosevelt on hyvin vaarallinen ja vastahankainen mies, häneen ei voi luottaa”.
Stimson oli ollut jo kolmattakymentä vuotta sitten sotaministerinä presidentti William H. Taftin kabinetissa, joten hänellä oli tilaisuus vertaille kahta häviäjää. Taft oli tappion jälkeen ollut lähinnä huojentunut, mutta Hoover ”oli kääriytynyt käsitykseen että maa todella oli riippuvainen hänen uudelleenvalinnastaan. Minusta hän todella uskoi niin.” Stimson merkitsi muistiin olevansa huolestunut presidentin haluttomuudesta tunnustaa häviönsä legitiimiksi. Hän katsoi presidentin tehneen mahdollisimman ahdasmielisen ja väärän ratkaisun, kun hän taktisista syistä halusi pitää seuraajansa pimennossa.
Hooverin asenne seuraajaansa kohtaan alkoi hermostuttaa hänen muitakin alaisiaan. Pariisin-suurlähettilään erouhkaussähke (” I seem to be filling a post without function”) sai Hooverin korjaamaan käytöstään, ja Stimson sai luvan tehdä junamatkan New Yorkin lumiseen Hyde Parkiin Rooseveltin luo. Miesten tour d´horizon kesti koko päivän, aamupäivästä lähelle iltaa Rooseveltin talossa ja sitten vielä autossa, kun tämä tarjosi vieraalleen - ja tulevalle sotaministerilleen - kyydin takaisin New Yorkiin.
”Talvisodan” viimeinen taistelu käytiin Hooverin kauden muutaman viimeisen viikon aikana, kun pankkeja meni nurin ympäri maata kiihtyvällä vauhdilla. Helmikuun puolivälissä paniikki uhkasi kaataa Yhdysvaltain koko pankkijärjestelmän. Hoover halusi pitää pankit avoinna ja antaa tuhon käydä armottomaan loppuun saakka: heikot kaatuisivat, ihmiset menettäisivät rahansa mutta loppujen lopuksi vahvat jäisivät jäljelle. Roosevelt halusi viheltää pelin seis ja sulkea keskuspankin kultaholvit. Jäädytyksen aikana eroteltaisiin terveet pankit sairaista, ja kullan ja dollarin hintasuhde määriteltäisiin uudelleen.
Hoover tarjoutui menettelemään Rooseveltin ehdottamalla tavalla, jos tämä antaisi kolmekohtaisen julistuksen. Sen mukaan hänen kaudellaan ei sallittaisi inflaatiota,alijäämäisiä budjetteja eikä suuria, hallituksen rahkeet ylittäviä projekteja. Toisin sanoen, hänen olisi sanottava hyvästit New Dealille. Roosevelt sanoi ei.
Rauchwayn kuvaus viimeisistä viikoista ja päivistä on dramaattinen. Paniikki syvenee, pankkeja kaatuu, presidentti yrittää kiristää seuraajaansa. Virkaanastujaiset ovat lauantaina, ja vielä perjantaina iltapäivällä keskuspankin johto yrittää saada presidentin määräämään pankit kiinni. Kun Roosevelt saapuu Valkoiseen taloon tavanomaiselle kohteliaisuuskäynnille ennen virkaanastujaisia, Hoover tekee viimeisen yrityksen. Roosevelt kieltäytyy ja sanoo että presidentillä on täysi oikeus toimia yksin, siihen ei tarvita ”yksityisen kansalaisen” julistuksia. Kyllä hän hoitaa asiat sitten huomisesta lähtien.
Seuraavana päivänä valta vaihtuu. Niin kuin sanotaan, loppu on historiaa.
[1] Vuodesta 1937 lähtien virkaanastujaispäivä on ollut 20. tammikuuta
[2] Eric Rauchway: Winter War: Hoover, Roosevelt and the first clash over the New Deal, Basic Books, New York 2018