Saturday, December 12, 2020

 

 

 Saako GAFA-kissa kellon kaulaansa?


 

Aisopoksen sadussa hiiret päättävät yksimielisesti torjua kissan niille aiheuttamaa vaaraa ripustamalla sen kaulaan kellon.  Yhdelläkään ei ole kuitenkaan intoa päätöksen konkreettiseen toteuttamiseen, ja niin kissa jää kulkemaan – ja saalistamaan – kellotta.

 

Nykyversiossa kissan nimi voisi olla GAFA, tai oikeastaan mirripetoja on neljä: Google, Apple, Facebook ja Amazon.  Kukin omalla lohkollaan on välttämätön ja hyödyllinen osa satojen mijoonien, jopa parin miljardin ihmisen elämää, mutta valta-asemastaan johtuen ne ovat myös osasyyllisiä  internetin ikäviin ilmiöihin. Vaatimukset niiden sääntelystä nousevat esiin aina, kun keskustellaan, miten saada aisoihin vihapuhe ja valeuutiset, miten estää perinteisen median kuihtuminen ja miten varjella ihmisten henkilökohtaisia tietoja joutumasta datateollisuuden raaka-aineeksi. Kaikki, valtioista kansalaisyhteiskuntaan, jättien kanssa kilpailua yrittävistä toimialoista puhumattakaan, ovat kauan olleet yhtä  yksimielisiä kuin Aisopoksen hiiret että jotakin tarvitsisi tehdä.

 


Mutta nyt – paradoksaalisesti hetkellä jolloin pandemia on pakottanut maailman  suurempaan verkkoriippuvaisuuteen kuin koskaan ennen – näyttää siltä että valtiolliset toimijat ovat tosimielessä sitomassa kelloa kissan kaulaan. GAFA on joutumassa ahtaalle Atlantin kummallakin puolella.  Tuorein uutinen tuli tällä viikolla Yhdysvalloista, missä liittovaltion kauppakomissio FTC ja lähes kaikki osavaltiot syyttävät Facebookia kilpailulakien rikkomisesta.  Kun FB osti Instagramin ja What’s Appin, se  ryhtyi integroimaan niiden ja Facebookin datavarantoja, jotka se oli luvannut pitää erillään.   Syytteen nostajien tavoitteena on nyt hajottaa Mark Zuckerbergin imperiumi. Yritystä on jo ehditty verrata amerikkalaisen antitrust-historian mailipylväisiin, öljy-yhtiö Standard Oilin ja puhelinjätti AT&T:n pilkkomiseen viime vuosisadalla. Sitä on myös kyynisesti nimitetty juristien pitkävaikutteiseksi työllistämisohjelmaksi…

 

Facebookin lisäksi tulilinjalla ovat muutkin teknojätit, eikä mahdollisten kilpailijoiden ostaminen ”pois kuleksimasta” ole ainoa moite niiden suuntaan.  GAFA:n  ja muiden isojen alustojen johtohenkilöt ovat viime vuosina olleet tuon tuostakin Yhdysvaltain  kongressin komiteoiden kuulustelussa. Edustajainhuoneen oikeudellinen komitea on perusteellisesti  ruotinut online-alustojen merkittävä markkinavoimaa yli vuoden ajan kuudessa eri kuulemistilaisuudessa, joista viimeisin keräsi jälleen kerran altavastaajiksi GAFA:n koko neliapilan. Lokakuussa komitea julkaisi 449-sivuisen raportin, jonka sanoma oli että Google, Apple, Facebook ja Amazon ovat kasvaneet öljyparoneihin ja rautatiepohattoihin verrattaviksi,  kilpailua tukahduttaviksi monopoleiksi,  ja ehdottaa perinteisiä kilpailuoikeuden keinoja niiden saamiseksi ruotuun:

“To put it simply, companies that once were scrappy, underdog startups that challenged the status quo have become the kinds of monopolies we last saw in the era of oil barons and railroad tycoons,”

Kilpailuasetelmien lisäksi tiukkaa keskustelua käydään myös alustojen välittämästä sisällöstä, joka on käynyt yhä ongelmallisemmaksi, samalla kun siitä on tullut yhä useampien ihmisten tärkein uutislähde. Kysymykseen, kuka vastaa ja mistä, täytyy kaivella vastausta neljännesvuosisadan takaa. Facebook, Google ja muut sisältöä välittävät amerikkalaiset alustat eivät koskaan olisi nousseet nykyisiin asemiinsa ilman 26 sanan lausetta viestinnän normeja koskevan lain (Communications Decency Act) 230. luvussa:

No provider or user of an interactive computer service shall be treated as the publisher or speaker of any information provided by another information content provider. 

Vuonna 1996 keskusteltiin ovatko internetin silloiset sisältöalustat (muistatteko vielä Compuserven, Prodigyn, America Onlinen?)  verrattavissa sanomalehtiin ja televisioon vai tietoliikenneyhtiöihin.  Edellisessä tapauksessa niillä olisi ollut oikeus puuttua ulkopuolisten tuottamaan sisältöön ja myös vastuu siitä, jälkimmäisessä ei kumpaakaan. Mutta kongressi päätti auttaa lupaavaa uutta mediaa antamalla sille parhaat puolet molemmista.  Se päätti vapauttaa internetin julkaisualustat vastuusta, puuttuvat ne sitten tai eivät kolmansien osapuolten alustoilla julkaisemaan sisältöön. Tämän kanssa on sitten eletty.

Section 230 uhkasi joutua Yhdysvalloissa  juuri käydyn vaalitaistelun uhriksi. Presidentti kimpaantui, kun alustat alkoivat  lisätä hänen hurjiin  Twitter-väitteisiinsä viitteitä muihin,todempiin lähteisiin.Trump uhkasi vetää maton alustojen alta ja ryhtyä toimiin, jotta kyseinen lainkohta kumottaisiin. Lokakuussa Facebookin Mark Zuckerberg, Twitterin Jack Dorsay ja Googlen Sundar Pichai olivat grillattavina senaatin kauppakomiteassa, marraskuussa kaksi ensin mainittua oikeudellisessa komiteassa. Bidenin valinta ei varmastikaan lopeta keskustelua, jota on hyvin tarpeellista jatkaa. Tällä hetkellä arvaillaan, mikä hänen hallintonsa suhde teknojätteihin tulee olemaan

Vuonna 1996 internetin käyttäjiä oli 36 miljoonaa, heistä 2/3 Yhdysvalloissa, Nyt käyttäjien määrä on yli satakertaistunut ja heistä 93% asuu muualla kuin Pohjois-Amerikassa. Kuten viime vuosina on nähty, muun maailman maat tekevät omat enemmän tai vähemmän harkitut ratkaisunsa alustojen sisällön suhteen, mutta niin kauan kuin sosiaalisen median dominoivat toimijat ovat amerikkalaisia, tärkeimmät päätökset tehdään Yhdysvalloissa.

 

Euroopan Unionissa on jo pitkään valmisteltu kokonaisvaltaisia toimia joilla puututtaisiin suurten


verkkoalustojen aiheuttamiin ongelmiin. Niin kuin Le Monde räväkästi kertoo etusivunsa otsikossa, EU lähtee nyt hyökkäykseen. Lehden tietojen mukaan komissio esittelee tiistaina (15.12.) kaksiosaisen paketin, jonka Digital Services Act pyrkii selvittämään alustojen vastuita mm. lainvastaisen ja/tai haitallisen sisällön suhteen. Digital Markets Act taas luo etukäteen sääntöjä ”portinvartijoina” pidetyille jättiyhtiöille sen sijaan että niitä on tähän mennessä kovisteltu jälkikäteen rikkomusten tapahduttua. Ja tietysti tarkoituksena on vahvistaa Euroopan ”teknistä suvereniteettia”, joka uhkaa jäädä Yhdysvaltojen ja Aasian jalkoihin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Wednesday, December 2, 2020

 

Tohtori Ammondt 

laulaa latinaksi 

oudosta ajasta

 

 

 

Koronan tuoma outo aika (tempus mirum) on innoittanut Tohtori Ammondtin säveltämään, sanoittamaan ja laulamaan elämänkoulusta (schola vitae), johon pandemia on maailman pakottanut. 

 

Jukka Ammondt on tehnyt varsinaisen uransa kirjallisuuden tutkijana Jyväskylän yliopistossa ja saanut presidentiltä professorin arvonimen. Mutta tunnetumpi hän on osana Suomi-kuvan "latinalaista" särmää, jonka toinen tekijä olivat Yleisradion latinankieliset uutiset, Nuntii Latini, viisi minuuttia viikossa, 1989-2019.   Tohtori Ammondt aloitti laulamalla surumielisiä suomalaisia tangoja latinaksi. Tango Triste Finnicum luovutettiin Ulkoministeriön toimesta Vatikaaniin 1993, ja Ammondt ja latinankielisistä käännöksistä vastannut Teivas Oksala saivat levyn johdosta kunniamitalit paavi Johannes Paavali II:lta vuonna 1994. Seuraavana vuonna Ammondt teki albumin rockin kuninkaan Elvis Presleyn klassikoista: The Legend Lives Forever In Latin.   Idea oli todella kuninkaallinen. Se lennätti hänet pariksi viikoksi Yhdysvaltain kiertueelle samana syksynä.   Ohjelmassa oli esiintyminen amerikansuomalaisten festivaaleilla, kutsuvierasristeilyllä Manhattanin ympäri ja Suomen Washingtonin-suurlähetystössä.

 

    Washingtonissa on parisataa suurlähetystöä, eikä niiden kulttuuritarjonta yleensä paikallista valtalehteä kiinnosta. Suoraan sanottiin, ettei kannata tarjota alppitorvikonsertteja tai suurlähettilään serkun maalauksia. Mutta kun Tohtori Ammondt  20. lokakuuta 1995 laskeutui lähetystön näyttävää kierreportaikkoa valkoisessa smokissa ja lauloi ”Tenere me ama” playback-taustojen pauhatessa ja arvovaltaisen kutsuvierasjoukon osoittaessa villisti suosiotaan, paikalla oli myös Washington Postin musiikkikriitikko Joseph McLellan, jonka tunnelmia saatiin seuraavana päivänä lukea Postin Style Sectionin etusivulta:

 

Elvis vivit.

 

Toisin sanoen, Elvis elää. Senhän nyt tietää jokainen joka lukee valintamyymälän tabloid-lehtiä. Mutta jos ottaa huomioon toteamuksen kielen, huomaa uutisen: Elvis elää latinaksi.

 

Elviksen uusi  ilmestyminen nähtiin, kaikista paikoista, Suomen suurlähetystössä  Massachusetts Avenuen varrella torstai-iltana. Keski-ikäinen mies valkoisessa puvussa, lavalla suurlähetystön häkäisevän modernin salin päässä, lauloi voimalla (belted out) Blue Suede Shoes, Love me tender ja muita Elviksen hittejä Julius Caesarin ja Carmina Buranan kielellä..”


 

Miksi Ammondt oli menestys Washingtonissa ja sai kaiken nähneen kutsuvierasjoukon ekstaasiin?  Siksi että hyviä kouluja käyneet vieraat olivat aikanaan joutuneet pänttäämään Julius Caesarin ja Jukka Ammondtin kieltä. Ja tietysti olivat herkässä iässä kuunnelleet carmina classica Elvisiana.

 

Aikanaan kävi ilmi että uutinen Elvis Presleyn kappaleista latinaksi laulettuina oli vuonna 1995 Yhdysvaltojen lehdistössä eniten siteerattu Suomea koskeva juttu…

 

 

+++

 

Se oli silloin. Mutta nyt, melko tarkasti neljännesvuosisata myöhemmin,  korona on ”tullut valmiiseen pöytään kruunuineen” kaikkialla maailmassa , nauraen ”kun väki poistui turvaväleineen”. Ja edelleen ”Outo aika koitti matkarajoituksineen, karanteeneineen ja kasvomaskeineen”.

 

Sama latinaksi? Näin ”Schola vitae” alkaa Timo ja Erkki Sirosen käännöksenä:

 

Advenit,

cum coronis ad mensam paratam,

ridebat

vulgo cum distantis abeunte

tempus mirum

illuxit modis itenerum

cum quadragenis et tergiminibus

 

 

Ammondtin mielestä koronan koulun tulisi panna maailma miettimään: mikä on meidän nyt, voidaan ottaa pois, maailmassa ei ole mitään pysyvää. Teksti kuitenkin päättyy optimistisesti: kun uuden pöydän ääreen saavutaan, niin totuus, hyvyys, kauneus, käy silloin kukkimaan.  Sic veritas, comitas, elegantia florent.

 

 Ammondt itse kommentoi näin:

 

Olen kirjoittanut lauluni sanoihin sen vuosituhansien takaa kantautuvan viestin, että meissä jokaisessa on henkisen elämän katoamaton siemen. Kun tältä perustalta luomme yhteyden elämään ja olemassaoloomme, alkaa eteemme avautua aivan uusi mahdollisuuksien maailma. Se on henkistä kasvua, ikuisille arvoille, totuudelle, hyvyydelle ja kauneudelle avautumista. Toteutuakseen tämä kaikki vaatii merkittävää asenteellista uudistumista sekä omaa itseämme ja toisiamme kohtaan, että myös toimintaan ympäristömme ja luontomme hyvinvoinnin edistämiseksi. Ja näissä merkeissä voimme suunnistaa vaikeidenkin aikojen yli.”

 

Schola Vitae on kuunneltavissa täältä:https://www.dropbox.com/s/fdzat31mrgtlkhg/El%C3%A4m%C3%A4n%20oppitunti_13112020.mp3?dl=0

 

 

 

 

 

.”